Étterem keresése
Válogass Magyarország legjobb éttermei között és élvezd az élményeket!
Név:
Település:
Konyha:
Árkategória:
Michelin minősítes:

Michelin: Budapest aranya

Bár az idei Michelin kalauz megjelenése utáni időszak megint a csillagokra volt kihegyezve, nézzük meg, hol is tart fővárosunk az értékelt közép-európai városok viszonylatában

Szerző: FineGuide.hu | info@fineguide.hu
Tigris étterem kínálatából székelykáposzta báránycsülökkel (forrás az étterem honlapja)

Regionális mezőnybenA Michelin Ausztriától és Németországtól keletre Prága, Varsó és Budapest éttermeinek adott ajánlásokat idén. A három város lakosság tekintetében közel egy kategória, így feltételzhetjük, hogy a kereslet mennyiségi aspektusa, illetve az éttermi fogyasztásra vonatkozó vásárló erő sem tér el jelentősen. Ennek függvényében érdekesek lehetnek a fő darabszámok, még ha ez nagyfokú egyszerűsítés is (szerencsére nem köt minket semmilyen tudományos vállalás):

Prága: Michelin csillag: 3 - 3 étterem; Bib Gourmand (kiváló-ár érték arány): 7 étterem; Ajánlott: 24 étterem

Varsó: Michelin csillag: 2 - 2 étterem; Bib Gourmand (kiváló-ár érték arány): 3 étterem; Ajánlott: 24 étterem

Budapest: Michelin csillag: 4 - 4 étterem; Bib Gourmand (kiváló-ár érték arány): 3 étterem; Ajánlott: 21 étterem

Fővárosunk csillagos ajánlású helyek tekintetében vezet és az ajánlott éttermek mennyisége is hozza a két másik város szintjét, ugyanakkor a bib gourmand kategória, azaz a minőség és az ár kiváló kombinációja Prágához képest lemaradást mutat.

Azt gondolom ezt fedezték föl a fine dining felsőkategória szakemberei, hogy a tömegek, a jó ételekre, jó minőségű alapanyagokra nyitott közönség szívesen költött éttermi étkezésre, de a 20-30 ezer forint fölötti fogyasztás alkalmanként (2 főre) még a jó egzisztenciájú budapestieknek is sok, ezért nyitni kell lefelé, az egyszerű, adott esetben gyorsabban elérhető és elfogyasztható ételek, kínálat irányába.

A Café Pierrot kínálatából (forrás: az étterem honlapja)

Büszkék lehetünkIgen, azok lehetünk, mert a négy, stabilan egycsillagos étterem (Costes, Onyx, Costes Downtown, Borkonyha) mellett a bib gourmand szintet tartja a Laci!Konyha! valamint a Petrus is és beérett a munka a Fricskában is.

Ugyancsak állandó tagja a Michelin válogatásának több belvárosi étterem: a Tigris, a MÁK Bisztró és a a Fausto's is kiemelkedő és stabil szereplő a többiek mellett. Ugyancsak figyelemre méltó a budai oldalon a Csalogány 26, az Arany Kaviár és a Pierrot jelenléte, amit - óvatosan mondom - talán már nem csak várhatunk, de el is várhatunk ezektől az éttermektől.

De mi következik 2017-ben? Úgy érzem, vízválasztó elé ért a hazai, a budapesti gasztronómia és annak élmezőnye és én a kínálat szélesedését, újabb csillagos és bib gourmand szintet elérő, illetve az ajánlott kategóriába érkező, akár kevésbé formális, lazább bisztrók, ételbárok, kisvendéglők megjelenését várom.

comments powered by Disqus